Pokud už mají být u nás doma na stole obložené chlebíčky, pak jedině ty poctivé domácí, kterých se můj manžel občas nekompromisně dožaduje. Vysokou laťku kvalitě obložených chlebíčků nastavila kdysi v naší rodině manželova babička, která svými vynikajícími chlebíčky vítala každou návštěvu.

Aby domácí obložené chlebíčky byly skutečně povedené a především domácí, je třeba zapomenout na průmyslové polotovary, včetně veky. Starší ročníky si určitě rádi připomenou nezaměnitelnou původní chuť veky, která před pár desítkami let chutnala podstatně jinak, než dnes. A díky tomu i obložené chlebíčky.

Upéct výbornou domácí veku je přitom velmi jednoduché.

Suroviny

500 g hladké pšeničné mouky
300 ml plnotučného mléka
60 g másla
12 g soli
7 g sušených kvasnic
7 g cukru
rozšlehané vejce na potření veky

Postup

Přesítovanou mouku vložte do mísy (nebo do robota s hnětacím hákem). Přidejte sušené kvasnice, cukr, sůl a promíchejte. Potom do směsi přidejte vlažné mléko a změklé máslo. Mléko nesmí být horké, aby nespálilo kvasnice.

Těsto v míse důkladně ručně prohnětejte. Zpracovat těsto ručně je rituál, kterému dávám přednost i já. Nebo zapněte robota na nízké otáčky a nechte běžet asi 1 minutu. Poté zvyšte rychlost robota na předepsanou hnětací hodnotu a nechte těsto hnětat asi 8 minut.

Těsto musí být hladké, nelepivé a musí se zcela oddělit od mísy.

Vyhnětené těsto.

V případě, že jste použili kuchyňský robot, vyhnětené těsto vyjměte z mísy a položte na pomoučenou pracovní desku, rukama jej ještě trochu přehnětejte, aby bylo konzistentní.

Vložte těsto do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout. Důkladné prokynutí těsta si v závislosti na okolní teplotě vyžádá asi 120 minut. Původní objem těsta by se měl kynutím zhruba zdvojnásobit. Před dokynutím těsta si nezapomeňte předehřát troubu na 180 °C.

Vyválená placka.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku a rozdělte na dva, pokud možno stejné díly. Z každého dílu  vyválejte tenkou placku, kterou jednoduše srolujete a vytvarujete do veky. Obě vytvarované veky vložte na pečící plech, pokrytý ideálně pečícím papírem a postříkejte obě veky vodou – výborně se k tomu hodí rozprašovač vodní mlhy na květiny. Nechte veky ještě minimálně půl hodiny kynout.

Srolovaná veka před závěrečným kynutím.

Jakmile veky nakynou, potřete je rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby a pečte asi 30 až 35 minut. Upečené veky nechte před nakrojením úplně vychladnout, aby se těsto nesrazilo.

Domácí veka.

Tip

Na veku můžete použít i kostku čerstvého droždí (42 g), z kterého si před hnětením těsta připravíte kvásek. Do mouky v míse uděláte důlek, do kterého rozdrobíte droždí, nasypete 7 g cukru a zalijete teplým mlékem. Jakmile droždí vyběhne na povrch a vytvoří souvislou vrstvu, což trvá asi 5 minut, je kvásek hotový. Přidáte zbývající ingredience a vyhnětete těsto dle návodu.

Sdílet: