Blog Icon

Batátové halušky

Batáty, sladké brambory, povijnice batátová je jen několik používaných názvů pro tutéž superpotravinu, která byla pro své vlastnosti zařazena mezi nejzdravější kořenovou zeleninu světa. Batáty jsou extrémně zdravé a také extrémně dobré. O čemž vás ráda přesvědčím.

Batáty znaly již naše prababičky, které je často pěstovaly na svých zahrádkách. Do Evropy přivezl batáty již Kryštof Kolumbus, a ne brambory, jak nás kdysi mylně ve škole učili. Brambory se dostaly do Evropy až v polovině 16. století, přímo od Inků je přivezli Španělé.

Batáty můžete na svých zahrádkách pěstovat jednoduše, stejně jako brambory. Batáty však vyžadují teplou půdu, protože pochází z tropů střední Ameriky. Sázíme je tedy až v druhé polovině května a sklízíme koncem září nebo počátkem října, jakmile zaschne nať.

Batáty.

Batáty také nemají s klasickými brambory, nebo-li lilkem hlíznatým, mnoho společného. Brambory jsou z čeledi lilkovitých, kdežto batáty z čeledi svalčcovitých. Ale to jen tak pro zajímavost.

Můj manžel, který je v jídle dost vybíravý a na každou „novou zdravou“ potravinu se zpočátku dívá s velkou nedůvěrou, tentokrát chválou na halušky z batátů skutečně nešetřil. Je to chuťově vynikající jídlo.

Ingredience:

2 ks středně velkých batátů
250 g hrubé mouky
50 g krupičky
1 vejce
sůl

Postup:

Batáty oloupu a uvařím v osolené vodě. Vařím 20 minut. Sliju vodu a uvařené batáty rozmixuju ponorným mixérem. Přidám jedno vejce a lžičku soli. Pak postupně přisypávám pšeničnou hrubou mouku a pšeničnou krupici. Těsto by mělo být kompaktní a tak hutné, aby se nám dobře protlačovalo přes sítko na halušky. Do druhého hrnce dám vařit asi 2 litry vody. Vodu mírně osolím.

Jakmile se voda v hrnci začne vařit, protlačím halušky skrz síto. Halušky jsou uvařené velmi rychle. Poznáte to tak, že vyplavou na hladinu, kde je můžeme hned sbírat.

Halušky z batátů.

Slaná varianta

Přidáme ovčí brynzu a opečenou slaninu, nebo třeba i zelí.

Ale nám nejvíce zachutnala následující varianta batátových halušek:

Ingredience

10 listů medvědího česneku
2 polévkové lžíce olivového oleje
50 g strouhaného parmazánu

Postup:

Vše promícháme s ještě teplými haluškami, dle chuti ještě přisolíme a opepříme. Úspěch je zaručen.

Batátové halušky s medvědím česnekem.

Sladká varianta pro mlsné jazýčky

Ingredience:

100 g borůvek
200 g zakysané smetany
cukr, popř. med či sirup (datlový, javorový, …)

Postup:

Na talíř vložíme batátové halušky, zakysanou smetanu a dle chuti přisladíme. Nakonec vše zasypeme borůvkami. Dobrou chuť!

Batátové halušky s borůvkami.