Zcela původní recept z roku 1938 na úžasné jablečné řezy máme od naší babičky, vyhlášené kuchařky a cukrářky.  A jak se sami přesvědčíte, už tehdy se v poděbradském lázeňském hotelu, odkud pochází i tento recept, myslelo nejen na vybranou chuť movitých hotelových hostů, ale i na jejich zdraví a štíhlou linii. Recept je velmi jednoduchý a koláč se dá udělat i jako velmi dietní – je jen na Vás, jak moc ho osladíte.

Ingredience:

500 g hrubé pšeničné mouky

500 g plnotučného tvarohu (klasické konzistence, ne vaničkový)

250 g másla do těsta

50 g másla na jablka

1/2  sáčku kypřícího prášku

1 vejce

1 kg vykrájených jablek, slupku můžete ponechat

80 g cukru (krupice) na jablka

50 g hrubšího cukru (krystal) na vršek koláče

1 polévková lžíce skořice

špetička soli

 

Postup:

Máslo nechte při pokojové teplotě povolit, poté smíchejte s moukou, kypřícím práškem, tvarohem, přidejte špetičku soli a důkladně zpracujte těsto. Těsto rozdělte na 2 poloviny, každou polovinu vyválejte na velikost plechu. Těsto může trochu lepit, počítejte s tím, že jej bude při rozválení nutné trochu podsypávat moukou.

Zpracované těsto.

Jablka nastrouhejte. Podle původního receptu se plech vymaže máslem a vysype hrubou moukou, aby se těsto nepřipeklo, ale já si usnadňuji práci a na plech dávám pečící papír. Na výsledek to nemá valný vliv. Na pečící papír položte první vrstvu rozváleného těsta, následují nastrouhaná jablka, cukr, skořice a plátky másla. Poté jablka s máslem přiklopte druhým dílem těsta, které na vrchu důkladně potřete rozšlehaným vejcem a posypte krystalovým cukrem.

Jablka s nakrájeným máslem.

Já peču koláč 30 minut na 180 stupňů při zapnutém horko-vzduchu.

Než začnu koláč servírovat, snažím se řezy nechat dobře vychladnout, aby se propojily chutě. Vrchní vrstva koláče zůstane díky vajíčku a cukru hezky křupavá (…ale manžel je někdy rychlejší…). Při servírování řezy ještě pro efekt posypu velmi jemně moučkovým cukrem. Pro slavnostní příležitost můžete řez dozdobit šlechačkou a zelenou snítkou meduňky nebo máty.

Řezy decentně posypané moučkovým cukrem.

Doba přípravy koláče zhruba 30 minut plus 30 minut pečení v troubě.

A je to. Přejeme dobrou chuť!

 

Sdílet: