Brambory u nás na gruntu milujeme. Hlavně ty dobré domácí, které jsme si sami vypěstovali. Každoročně s nimi trochu experimentujeme, na poli i na talíři. Za osvědčenou odrůdu, která patří mezi naše nejoblíbenější, považujeme brambory Laura – brambory s červenou slupkou a sytě žlutou hlízou, varný typ B. Dobře se pěstují a jejich chuť je opravdu vynikající.

Odrůda Laura a naše dcera Amálka.

Právě z těchto brambor jsem nedávno upekla gratinované brambory, které v naší rodině děláme poměrně často, protože všem tak chutnají. Ať už jako příloha, například ke grilované vepřové krkovičce nebo i jako samostatné bezmasé jídlo.

Jak na to?

Ingredience:

6 ks větších brambor ( asi 1 kg)
15 dkg nastrouhaného tvrdého sýra, ideálně Parmazán nebo Pecorino
250 ml šlehačky (33% tuku)
sůl a pepř dle chuti

Ingredience.

Postup:

Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky, čím tenčí, tím lepší. Dobře a rychle nakrájíte brambory na V-kráječi. Nakrájené brambory jemně prosolte, aby Vám nezačaly tmavnout. Vložte je do připravené formy, já ráda používám tzv. srnčí hřbet, ale můžete použít i menší pekáček. Do formy nebo pekáčku naskládejte vrstvu brambor, lehce osolte a opepřete, zasypte vrstvu brambor sýrem a pokračujte další vrstvou. Asi pětinu sýra si nechte stranou.

Vrstvy brambor.

Jakmile navrstvíte plnou nádobu, vše zalijte šlehačkou. Nešetřete na ní a dejte ji tam bez obav celou. Část sýra si nechte stranou. Zakryjte formu alobalem a dejte péct do rozpálené trouby na 180 stupňů – horkovzduchem. Asi po 35 minutách brambory odkryjte, zasypte zbytkem sýra a nechte vše ještě 10 minut dopékat bez alobalu.

Zalité šlehačkou.

Po vyjmutí z trouby je ideální nechat brambory asi 10-15 minut prochladnout a pak už je můžete krájet na porce a servírovat na talíř. Správně upečené gratinované brambory krásně drží tvar a na řezu je dobře patrná struktura jednotlivých vrstev.

Gratinované brambory jsou výborné ke všem masům, včetně ryb. Máme vyzkoušeno i s pečeným steakem z tuňáka, jak je vidět na hlavní fotce. Dobrou chuť!

Sdílet: