Jak si vyrobit domácí dušenou šunku  – vepřovou, krůtí nebo kuřecí.

Uvařit si domácí šunku je lehčí, než byste si mohli myslet. Důležitým pomocníkem je tzv. “šunkovar”. Já jsem vyzkoušela dva typy. První kovový – starší typ. Je sice stylovější, ale mně se v něm nikdy nepodařilo šunku uvařit podle mých představ. Druhý šunkova je z odolného plastu. Není tak stylový, ale zato výborně funguje.

Šunkovar s teploměrem.

Ingredience na cca 1 kg šunky:

0,85 kg kvalitního libového masa (vepřová kýta, krůtí prsa, kuřecí prsa)

20 g Pragandy (koupíte v drogerii – řeznická sůl k nakládání masa, bez ní bude šunka šedá)

0,1 l vody

1 čajová lžička medu

Postup:

Maso odblaním a nakrájím na kostky cca 3 x 3 cm. Přidám všechny ostatní ingredience a 25 – 30 minut ručně vymíchávám, popř. použiju kuchyňský robot – mísu s hnětacími háky – na nejnižší rychlost. Voda se musí dostat do masa a maso musí být trochu lepkavé. Poté dám do šunkovaru zavázaný sáček na tlačenku a napěchuji do něho maso. Uzavřu, utěsním. Dám do lednice.

Maso.

Po cca 48 hodinách dám do trouby na 80 stupňů Celsia. Nechám 2 hodiny dusit. Poté stále uzavřené v šunkovaru vychladím.

A mám hotovo :-).

Hotová šunka – nakrájená na plátky.

Šunku je třeba poměrně rychle sníst. Pokud nezamrazíte, nebo nezavakuujete, vydrží tak 3 dny v lednici. Poté už může ztrácet kvalitu. Já raději vařím poloviční dávku, i na to je můj šunkovar (Tescoma) připravený.  Pokud šunka zbyde, dám si ráda třeba omeletu z domácích vajíček s domácí šunkou 🙂 .

Omeleta.

Sdílet: