Dýním mnozí z nás stále nemohou přijít na chuť a ani u nás na statku tomu není jinak. Jedinou výjimku tvoří  dýňová polévka, díky které máme dýně rádi a každoročně je proto pěstujeme.

Výhodou dýní je jejich velmi dlouhá skladovatelnost, při správném uskladnění vydrží dýně v bezvadném stavu až do konce února.  Pokud je tedy do té doby všechny nespotřebujeme. Já mám dýně uskladněné v suchu na špejcharu, spolu s naší cibulí a česnekem.

Ingredience

1 ks dýně (hokkaido, máslová nebo muškátová, tu máme nejraději)

1 ks velké cibule, nejlépe žluté

2 stroužky česneku

1 l domácího vývaru (nejlepší je hovězí, ale může být i kuřecí či zeleninový)

50 g másla (můžete klidně i více, podle toho jak má být polévka jemná)

Sůl, pepř, oregáno, drcený kmín, loupaná dýňová semínka.

Postup

Nejprve si připravím dýni. Pokud mám hokkaido, stačí dýni omýt, rozkrájet, vyjmout semínka a máme hotovo. Pokud máme jinou dýni, je po rozkrájení na měsíčky potřeba navíc odkrojit tvrdou slupku. Dýni pokrájím na kostky cca 3×3 cm.

Cibuli nakrájím nahrubo. Jeden stroužek česneku nakrájím na plátky, druhý si nastrouhám.

Do hrnce dám máslo, na něm nechám zesklovatět cibuli a plátky česneku z jednoho stroužku. Přidám dýni a kmín a lehce opeču. Zaliju vývarem tak, aby byla dýně ponořená, pokud by vývaru bylo málo, přidám klidně trochu vody. Osolím, opepřím přidám špetku oregána.

Nechám 15 minut povařit. Vypnu sporák, přidám nastrouhaný stroužek česneku a vše tyčovým mixérem rozmixuji. Ochutnám a podle chuti dochutím solí a/nebo pepřem.

Připravená dýňová semínka lehce opečeme na suché pánvi a posypeme jimi polévku na talíři. Polévka je hustá, semínka by měla zůstat na povrchu. Gurmáni mohou přidat do polévky na talíři ještě pár kapek kvalitního dýňového oleje z pražených semínek pro zvýraznění dýňové chuti. Přeji dobrou chuť!

 

Sdílet: