Právě v zimním období určitě oceníte recept na poctivý vývar s domácími nudlemi – kuřecí nebo hovězí. Pro žádoucí výsledek je nutné používat kvalitní ingredience a dodržet technologický postup.

Ingredience:

1/2 kg masa s kostí (hovězí, kuřecí, …)

2 ks mrkve

2 ks menší petržele (neplést si s pastiňákem!)

1/2 ks celeru

50 g másla

1 ks středně velké cibule – ideálně žluté

3 stroužky českého česneku

2 hrsti domácích nudlí

10 kuliček celého černého pepře

2 ks bobkového listu

6 kuliček Nového koření (pimentovník pravý)

sůl, mletý pepř – dle chuti

nať zelené petrželky – na dozdobení talíře

Postup:

Maso s kostí (dobrý vývar z masa bez kosti neuděláte), ½ kořenové zeleniny, cibuli a 2 stroužky česneku vložíme do studené vody tak, aby vše bylo ponořené. Přivedeme k varu a necháme vařit pod pokličkou (hovězí maso 2 hodiny, kuřecí maso maximálně 1 hodinu). Poté vývar přecedíme do jiného hrnce – uvařené zeleniny se nadobro zbavíme, nebo ji dáme slepičkám, pokud nějaké máme 🙂

Ingredience na kuřecí vývar.

Než se polévka uvaří, okrájíme zbytek kořenové zeleniny a najemno nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme. Takto připravenou zeleninu restujeme na pánvi na 50 g másla, po dobu asi 10 minut za neustálého míchání, aby se nám zelenina nepřipálila.

Nastrouhaná kořenová zelenina.

Do přecezeného vývaru přidáme restovanou zeleninu a zvolna povaříme 15 minut. Obereme maso od kosti, nakrájíme najemno a přidáme do hotové polévky.

Pokud použijeme vlasové nudle, přidáme je do polévky jen asi na 3 minuty, pokud se nám nepodařily nudle vlasové, ale jsou silnější, dáme je vařit na 5 minut.

Po uvaření polévky přidáme čerstvou krájenou petrželku a drcený stroužek česneku. Osolíme, s citem opepříme a můžeme přidat i domácí polévkové koření z libečku.

Poctivý kuřecí vývar.

A jak na domácí nudle? Je to celkem snadné.

Základní porce domácích nudlí obsahuje 1 vejce, cca 150 g hrubé pšeničné mouky, ½ čajové lžičky soli. Mouku přidáváme postupně do rozšlehaného a osoleného vejce. Nejprve zpracujeme měkké těsto, které začneme válet a postupně stále podsypáváme moukou. Na závěr máme velmi tenkou tuhou placku, kterou necháme při pokojové teplotě důkladně proschnout. Nakrájíme na proužky asi 1,5 cm široké, které dáme na sebe a odkrajujeme tenké nudličky.

Čím tenčí, tím lepší!

Ať se dílo podaří! Přejeme dobrou chuť…

Sdílet: