Jako každoročně tak i letos se rajčatům na našem statku dobře daří a vzhledem k jejich omezené trvanlivosti je dobré je co nejdříve zpracovat – zakonzervovat, abychom je měli k dispozici po celý rok.

Používáme 2 základní způsoby konzervace: pečená cherry rajčata a jemně solená krájená rajčata.

Rajčata s paprikou před tepelnou úpravou.

Pečená cherry rajčata – výborná na těstoviny, pizzu i na tousty

Ingredience

1 kg cherry rajčat
1 paprika – kapie
1 polévková lžíce soli
2 polévkové lžíce cukru
1 dl olivového oleje
bazalka

Postup

Rajčata dobře omyjeme, nakrájíme na půlky. Papriku umyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Osolíme, ocukrujeme, posypeme bazalkou, zalijeme dobrým olivovým olejem. Dáme péct na 160 stupňů na 25 minut a pak necháme dopéct na 120 stupňů po dobu 1 hodiny. Občas promícháme. Po upečení plníme do menších skleniček a zavaříme na 70 stupňů po dobu 30 minut.

Toust s pečenými rajčaty a sýrem.

Jemně solená krájená rajčata – skvělá jako základ na polévky a omáčky!

Ingredience

2 kg zralých rajčat
3 čajové lžičky soli
bazalka (může být sušená i čerstvá)
2 polévkové lžíce olivového oleje

Postup

Rajčata dobře omyjeme, nakrájíme na menší kousky, dáme do velkého hrnce a začneme zahřívat. Přídáme sůl a bazalku. Když se rajčata mírně rozvaří – necháme vařit ještě 5 minut. Vypneme sporák a přidáme olivový olej.

Plníme do sklednic a zavaříme po dobu 30 minut na 70-75 stupňů.

Kuchyňská úprava solených rajčat – sklenice vpravo 🙂

Sdílet: