Výše uvedené lidové rčení si dnes vypůjčím pro význam veskrze materiální. Nepůjde o žádné zamyšlení nad duchovní stránkou života, ale naopak, o zamyšlení nad naší stravou, kterou všichni a ve více než hojné míře, tak rádi konzumujeme. Aby ne, když nám dobré jídlo přináší tolik krásných prožitků. A to dokonce za téměř každých okolností, ať už máme dobrou či špatnou náladu, ať jsme hubení či tlustí, mladí nebo staří.

Období předvelikonoční je pro hodně lidí i obdobím postním, z duchovních a/nebo zdravotních pohnutek. Stejně tak i pro mě. V této době si vždy nejlépe uvědomuji, jak během roku člověk nezdravě a přespříliš jí, a utěšeně přibývá na váze. Mě nevyjímaje 🙂

Oběd?

Výjimky však existují, například vrcholoví sportovci dnes  většinou dodržují přísnou životosprávu a pečlivě sestavený jídelníček jim dává předpoklady podávat co nejlepší sportovní výkony. Ale ruku na srdce, jaké procento dnešní populace se skutečně dlouhodobě řídí nějakými doporučeními, jak se správně stravovat? Konzumace dobrých jídel nám přináší tolik potěšení a radosti, že většina z nás po většinu roku na nějaká výživová doporučení srdečně kašle.

Sendvič – spousta kalorií za málo muziky.

Čas od času v nás uzraje rozhodnutí své stravovací návyky změnit a zhubnout do plavek nebo pro zdraví, nebo i z jiných důvodů, co já vím. Ale většinou taková dieta z náhlého hnutí mysli ten správný efekt nemá. Mnozí z nás zkouší různé zaručené diety a potravinové doplňky, aby nakonec zjistili, že pro udržení své vlastní hmotnosti v přijatelných hodnotách nic zázračného stejně neexistuje.

Výsledek špatných stravovacích návyků.

Většina z nás je ale ochotna dobře za naději zaplatit. Zejména když si v takové naději něco moc přejeme. A proto platíme i zcela zbytečně za věci nebo postupy, které nám příliš nepomohou. My to “tak nějak” tušíme, ale nemůžeme si pomoci. S vědomím, že pro sebe něco dobrého děláme, jsme hned jaksi klidnější. Z vlastní zkušenosti ale dobře vím, že pokud se člověk s nadváhou stravuje tak jak by měl, jdou kila automaticky dolů. Uvedu konkrétní příklad, který mi otevřel oči.

Nevypadá to špatně, co říkáte?

V době, kdy jsem se díky své manželce začal aktivně zajímat nejen o množství zkonzumovaných potravin, ale především o jejich složení, se věci jakoby zázrakem začaly měnit. Chce si to alespoň zpočátku nechat se svým jídelníčkem poradit. Nejprve vám sice připadá, že porce jídla nejsou snad dost velké, ale zdání klame. Většina z nás má díky absenci většího pohybu mnohem menší energetické potřeby, než si myslí.

A světe div se. Za pár dní po implementaci nového jídelníčku mi předkládané porce jídla přišly naprosto normální a žádné nutkání jíst více jsem už neměl. Během tří týdnů jsem tehdy shodil 12 kg své hmotnosti. Dostal jsem se zase po dlouhé době na hmotnost, kterou bych podle nejrůznějších tabulek měl zhruba mít. A bez redukčních diet.  Věřte mi, že pro dosažení správné hmotnosti normálního člověka je mnohem snadnější upravit jídelníček, než se nadbytek přijímané energie snažit spotřebovat pohybem.

Návod na zdravý životní styl je tedy jednoduchý, stejně jako je jednoduchá rovnice, kterou všichni tak rádi stále porušujeme. Abychom nepřibírali na váze, naše energetické příjmy se musí rovnat našim energetickým výdajům. Upřednostňujeme především základní potraviny, průmyslovým polotovarům a výrobkům se pokud možno vyhýbáme. Tečka, konec věty.

Nyní v postním období se snažím jako každoročně využít příležitosti a svou aktuální váhu znovu trochu zredukovat. Jím pětkrát denně, přičemž jen jedenkrát dosyta. Piju zejména neslazené minerálky (Magnesia, Mattoni), nepiju žádný alkohol, nejím žádné sladkosti ani maso teplokrevných zvířat. V neděli máme k obědu ryby, které jsou v postním období povoleny.

Zdravý oběd.

Snažím se také neustále svou stravu nutričně vyvažovat. Vše co zkonzumuji si ihned zapisuji do  online aplikace na adrese www.kaloricketabulky.cz. Tímto tvůrcům skládám poklonu a s velkou radostí jim dělám i reklamu, protože dobré věci by člověk měl nezištně podporovat. Je dobré vědět, z čeho se vlastně naše jídla skládají a co člověku (ne)přinášejí. Jeden malý ilustrativní příklad:

  1. v poledne sním dva obyčejné suché rohlíky (2 x 42 g) a 100 g salámu Vysočina. Do svého těla tak dostanu celkem 241 kCal + 434 kCal = 675 kCal, ale současně 29 g bílkovin, 48 g sacharidů, 42 g tuku a 2 g vlákniny, při celkové hmotnosti jídla 184 g;
  2. nebo si mohu dát 200 g vařených brambor maštěných 10 g másla a přírodní vepřový řízek 100 g.  Do těla dostanu celkem 134 kCal +  75 kCal + 177 kCal = 386 kCal, ale současně 30 g bílkovin, 31 g sacharidů, 14 g tuku a 5 g vlákniny, při celkové hmotnosti jídla 310 g.

Jak vidíte, v druhém případě máme výrazně nižší energetickou vydatnost jídla, ale také nižší obsah tuků a sacharidů (cukrů), přičemž hmotnost jídla má téměř dvojnásobnou hodnotu. Nechce to nic jiného, než vědět, co a v jakém složení jíme. Složení potravin je podstatou úspěchu, až na druhém místě hraje roli jeho množství!

Moje váha mi teď letí dolů, a bez hladu. Chce to jen dát si trochu té práce a sledovat, co vlastně konzumujeme. Jen pro zajímavost uvádím, že již během prvního týdne svého půstu jsem se zbavil 4 kg své hmotnosti při původním BMI 29,9. Jsem spokojený, zatím to není vůbec špatný výsledek. První týden postního období je v úbytku váhy nejúspěšnější, potom už to zase taková hitparáda není.

Když po sobě čtu výše uvedené řádky, vypadá to, jako kdyby se mi dařilo držet svou váhu na požadovaných hodnotách bez problémů. Když vím, jak na to. Upřímně, ani náhodou. Ono něco vědět a umět to také dlouhodobě nebo dokonce permanentně dodržovat, je úplně něco jiného. O své cestě k zdravějšímu životnímu stylu a mnoha kotrmelcích, které se mi na této cestě povedly, napíšu zase někdy příště.

Sdílet: