Dáte si jehněčí pečínku s pečenými brambory a rozmarýnem?

Jehněčí pečeně je u nás na statku jedno z nejoblíbenějších, obvykle nedělních jídel. Kvalitnímu jehnečímu, které si vozíme od babičky z Krkonoš se hned tak něco nevyrovná. Jehňata vyrůstají na horských loukách plných zelených bylinek a na mase je to znát. Recept je opravdu snadný. Chcete vědět jak na to?

Ingredience:

800-1000 g jehněčího masa bez kosti
120 g másla
4 lžíce olivového oleje
10 menších brambor
hrubozrnná sůl
rozmarýn
5 stroužků česneku
voda

Postup:

Vykostěné maso (můžete použít i s maso kostí :-)) omyjeme a zbavíme větších kusů blán. Komu vadí troška loje, musí maso odblanit co nejpečlivěji. Jehněčí však mnoho loje nemá a když ho jíte teplé, ani si loje nevšimnete. Maso nakrájím na větší kousky, aby se mi hezky poskládalo do kameninového pekáče (může být i klasický smaltovaný či nerezový) a hezky se opeklo ze všech stran. Posypu ho rozmarýnem a osolím. Přidám na plátky nakrájený jeden větší stroužek česneku. Na maso hustě pokladu plátky másla a podliji vodou tak, aby maso bylo max. 0,5 cm ponořené.

Naskládané maso

Přiklopím poklicí, nebo druhým plechem a přiklopené vložím do trouby rozpálené na 150 stupňů – ideálně horkovzduch. Takto peču asi 1 hodinu. Poté co se maso “zatáhne”, stáhnu teplotu na 100 stupňů a pomalu peču další 2 hodiny. Na závěr odklopím poklici, maso důkladně poliji výpekem a dopékám cca 30 min. na 200-220 stupňů, aby maso mělo hezky nazlátlou barvu. V průběhu dopékání maso otočím, aby bylo správně opečené ze všech stran.

Připraveno na pečení

Brambory

Brambory (nejlépe vlastní v bio kvalitě, nebo zakoupené přímo u farmáře) důkladně kartáčkem omyji a dám na nízký pekáček. Zasypu rozmarýnem, důkladně osolím a “pocákám” olivovým olejem. Brambory přidám do trouby asi 1 hodinu před dopečením masa.

Zbylé 4 stroužky čerstvého česneku najemno nastrouhám a dám v misce na stůl, kdo chce přidává si česnek k jednotlivým soustům masa.

Upečené brambory

A pak už můžu servírovat na talíře nejlépe s nějakým zeleninovým salátkem, nebo se špenátem.

PS: Pokud nevíte, kde sehnat výborné jehněčí za rozumnou cenu, ozvěte se a my Vám poradíme :-).

Sdílet: