Dnes vám představíme jednu vysoce návykovou záležitost ze starých dobrých časů První republiky, slané preclíky. Jde o věc veskrze velmi jednoduchou, kterou zvládne zhotovit opravdu každý.

Preclíky.
V naší rodině připravuji a peču preclíky zásadně já (muž), protože požadavkem na přípravu něčeho tak jednoduchého nebudu svou ženu urážet. Jak vidíte na úvodním obrázku, vytvořil jsem pro manželku z preclíků dokonce stylovou kytičku – pro radost.
S přípravou ani pečením preclíků se rozhodně moc necrcám a za hodinku čistého času mám hotovo 50 preclíků. Tedy když nepočítám vzkypění kvásku a kynutí těsta.
K pečení používám dva plechy a horkovzdušnou troubu puštěnou na plný výkon 250 stupňů Celsia. Preclíky jsou skutečně výborné, ale je nutné dodržet technologický postup výroby a samozřejmě použít kvalitní suroviny.
Ingredience:
500 g hladké pšeničné mouky
500 g hrubé pšeničné mouky
50 g čerstvého droždí
110 g másla
110 g rostlinného oleje
5 dcl teplého plnotučného mléka
50 g cukru
mák celý
sůl
Postup:
- do vhodné větší mísy přes kuchyňské síto přesítuji oba druhy mouky. V žádném případě se nepokoušejte přesítování mouky vynechat nebo oba druhy mouky nahradit jen moukou polohrubou. Přesítovaná mouka dá těstu potřebnou vzdušnost;
- do mouky přidám asi půl čajové lžičky soli a všechno rukou jednoduše promíchám. Vytvořím z mouky v míse jakousi mělkou misku (důlek), do kterého nalámu droždí na drobnější kousky. Na droždí nasypu všechen cukr;
- vezmu skleněný půllitr, na plátky do něj nakrájím máslo a zaliju plnotučným mlékem. Nechám v mikrovlnce při výkonu 800 W rozpustit máslo v mléce. Zkontroluji prstem jestli není mléko moc horké, aby mi nespálilo kvasnice (těsto by potom nevykynulo). Pokud je to v pořádku, rovnou to všechno naleju na droždí s cukrem v míse;
- počkám asi 5 -10 minut, než mi vyběhne kvásek. Potom přidám vejce, olej a vše důkladně promíchám. Zpracuji těsto vařečkou (lze použít i domácí pekárnu) a nechám někde v teple asi hodinu kynout.
- z těsta odkrajuji malé kousky a vyválím z nich dlouhé tenké válečky (při pečení preclíky ještě zvětší svůj objem). Těsto má dobrou mastnou konzistenci a při válení preclíků těsto žádnou moukou nepodsypávám. Jde to lehce, chce to jen trochu cviku.
- na připravený plech s pečícím papírem pokládám jeden preclík vedle druhého, vždy po 10 kusech. Preclíky potírám přesyceným roztokem soli v teplé vodě, který si připravím předem tak, že do 3 dcl sklenice nasypu asi 1 dcl soli a dopustím to teplou vodou. Rozmíchám a všechna sůl by se rozpustit neměla – to je správně přesycený roztok.
- vezmu si mašlovačku, kterou namáčím do solného roztoku a preclíky tím důkladně potírám. Moc se s tím nemažte, musí to jít rychle. Vezmu si v misce připravený celý mák a preclíky tím hojně posypu podobným způsobem, jako když něco solíte.
- plech vložím do trouby a než se mi během 8-10 minut preclíky upečou, mám připravený další plech s preclíky na pečení. Upečené preclíky z pečícího papíru vkládám do připraveného pekáče, který má stejnou délku, jako je šířka plechu – preclíky se do něj v pohodě vejdou.
Tímto způsobem připravíte z uvedeného množství těsta asi 50 preclíků. Abyste preclíky nemuseli nechat příliš tmavnout pro dosažení pozdější křupavosti, můžete je ještě po úplném vychladnutí při 80 stupních Celsia dosušit v troubě.
A je to, přejeme dobrou chuť!